Identificatie en registratie

Net zoals het voor schapen geld geld het ook voor geiten dat je verplicht bent je dieren te registreren, doe dit ook anders kun je grote problemen krijgen.

-Daarvoor moet je eerst een relatienummer aanvragen bij nl
-Vervolgens vraag je een Uniek Bedrijfs Nummer (UBN) aan.
-Het relatienummer heb je nodig voor het bestellen van oormerken.
-Alle wijzigingen (geboorte, aan- en afvoer, dood) moet je melden bij de I&R-database.

Diergezondheidsfonds

Als je uiteindelijk meer dan 25 geiten in bezit hebt moet u een bijdragen leveren aan het dierengezondheidsfonds, De heffing wordt opgelegd door RVO alle dieren die u heeft tellen mee dus de lammeren en de volwassen dieren. Ook de dieren waar jij geen eigenaar van bent maar wel in u wei staan tellen mee, Je krijgt jaarlijks een brief van RVO met het verzoek de dieraantallen waarover een heffing wordt opgelegd, te controleren.

Aan- en afvoer van dieren

De aan- en afvoer van geiten kunnen worden gemeld in de I&R database, als je de dieren voor het transport meld in de database heeft u geen vervoersdocument nodig als u dit niet doet heeft u wel een vervoersdocument nodig.

Q-koorts

Je moet je geiten jaarlijks voor 1 augustus enten tegen Q-koorts, deze enting meld u vervolgens in de I&R database. Op de meeste bedrijven werken ze met een bedrijfsformulariums deze zijn dan samengesteld door de dierenarts, een formularium wordt gemaakt voor terug dringen of het verminderen van het gebruik van medicijnen en voor de registratie van het bedrijf zijn medicijn gebruik. Op elk formularium zijn de aandoeningen beschreven en staan er verschillende middelen op de lijst, bij elk middel staat aangeven hoe je het middel moet toedienen en de dosering en de duur ervan. Ook staat er op vermeld de wachttijd er op vermeld, je hebt drie lijsten de 1e lijst begint bij de melkdrinkende lammeren opfokgeiten (dus de lammeren die opgefokt worden) en de melkgeiten.

Wasplaats 

Heeft u meer dan tien geiten ook die u afvoert dan bent u verplicht een wasplaats op u terrein te hebben waar u waar je voertuigen kunt reinigen en ontsmetten waarin je dieren vervoert.

21-Dagen regeling

Deze regeling houd in dat u dieren die u hebt aangevoerd de gedurende 21 dagen niet opnieuw mag vervoeren, voor keuring en tentoonstellingen geld een uitzondering. Bent u met dieren naar een keuring geweest dan mogen deze na drie weken naar een andere keuring.

Ingrepen

U mag de horens van geiten niet verwijderen dit mag alleen als ze naar een kinderboerderij gaan ander niet, dit inverband met de veiligheid van de kinderen.

Formulier Voedsel en Keteninformatie (VKI)

Als u de dieren naar de slacht brengt moet u een formulier Voedsel en Keteninformatie invullen, hier in vermeld u het medicijn die u dier vierweken voor de slacht heeft gekregen en welke diergeneeskundige behandeling het dier eventueel heeft gehad.

Vervoer

Sinds 5 januari 2007 is de nieuwe Europese Transportverordening voor veevervoer ingevoerd. Deze verordening stelt eisen aan het veevervoer, zo moeten vervoerders in veel gevallen een vergunning en een certificaat hebben.

Wettelijke eisen voor huisvesten geiten

Er zijn eigenlijk geen wettelijke eisen voor het houden van geiten, wel moeten melkgeiten in een potstal met stro als bodembedeking gehouden worden. Een geit moet minimaal 1,3 m2 ruimte hebben, bij de speenlammeren is dit 0,35 m2 per lam tot de leeftijd van 120 dagen, bij opfoklammeren is dit 0,85 m2 per lam tot een leeftijd van 121 tot 360 dagen tot ze principe gedekt worden.

Wet dieren

Op 1 januari 2013 is de nieuwe Wet Dieren ingevoerd, deze wet bevat de volgende wetten:

-de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren 
-de Diergeneesmiddelenwet
-de Wet op de dierenbescherming
-de Wet op de uitoefening van de diergeneeskunde 1990
-de Kaderwet diervoeders.

Destructie

Destructie is het afvoeren en verwerken van dierlijk materiaal dat niet gebruikt kan worden voor consumptie, wat kan je hier onder zien? Dieren die op de boerderij zijn gestorven en slachtafval, deze dierlijke materialen zou de volksgezondheid kunnen schaden of dierziektes kunnen verspreiden en zullen daarom heel snel onschadelijk gemaakt moeten worden of vernietigd worden. het dierlijk afval wordt opgehaald en verwerkt door een destructiebedrijf, tot 2013 was in Nederland één Rendac-bedrijf verantwoordelijk voor de inzameling van dierlijk restmateriaal en kadavers.

Activiteitenbesluit

De regels voor het houden van landbouwhuisdieren in dierverblijven staan in paragraaf 3 tot en met 8 van het Activiteitenbesluit, en paragraaf 3.5.8 van de Activiteitenregeling. Niet altijd zijn alle voorschriften van toepassing het hangt af van het aantal en soort dier u heeft, welke voorschriften daarvan precies geleden. Pas als dieren ‘bedrijfsmatig’ of ‘in een omvang alsof bedrijfsmatig’ worden gehouden dan zou de eigenaar aan milieueisen moeten gaan voldoen, maar in de meeste gevallen is er geen milieuvergunning meer nodig voor kleine dierhouderijen. Voor de beoordeling of een activiteit bedrijfsmatig is, wordt gekeken naar de volgende punten:

U fokt om de dieren te verkopen aan derden, anders dan familie of vrienden.

U hebt ruimtes speciaal ingericht voor de opvang, handel of het fokken van de dieren.

U bent geregistreerd bij de Kamer van koophandel of je hebt een btw-nummer.

U oefent de activiteiten uit om winst te maken.

U adverteert.