Een geit kan op twee manieren bevrucht worden. Hij kan natuurlijk gedekt worden of kunstmatig geïnsemineerd worden. Bij een natuurlijke dekking kun je de dieren natuurlijk gewoon zelf te werk laten gaan. Bij kunstmatige inseminatie komt er meer bij kijken.

Stappenplan natuurlijke dekking
Als eerste worden er bokken uitgezocht of aangekocht die geschikt zijn om mee te dekken.
In augustus/september worden deze bokken in de pot gezet bij alle geiten die gedekt moeten worden. Per pot komen er 2 tot 3 bokken te staan.
Vanaf nu is het gewoon afwachten of de bokken geaccepteerd worden. De natuur doet de rest.
Waar je op moet letten is dat je het volgende jaar niet dezelfde bokken bij de kinderen zet om inteelt te voorkomen. De lammeren kunnen hierdoor afwijkingen ontwikkelen die een probleem kunnen vormen voor het dier.
Een goede dekbok heeft:
een moeder die goed melk geeft
een moeder die een goed vet en eiwit gehalte in haar melk heeft
goede bouw, groot en sterke, stevige poten
Er zijn natuurlijk ook boeren die specifiek een groepje geiten bij een bok zetten. Zo weten ze welke bok welke geiten gedekt heeft, dit kun je niet weten als, zoals het bovenstaande voorbeeld, je 2 tot 3 bokken in een pot zet met 50-60 geiten. Zij houden vaak ook schema’s bij van de ouderdieren en van de jongen ( een soort van stamboek waarop ze kunnen terug zien wie de ouder dieren zijn).

Kunstmatige inseminatie

Kunstmatige inseminatie wordt vooral veel gedaan bij bedrijven die bokken fokken, dit doen ze doormiddel van een hormooninjectie en sponzen. Sponzen zorgt ervoor dat je een kortere aflammerperiode krijgt, zo worden allen dieren tegelijk bronstig en zullen allemaal rond dezelfde tijd aflammeren. Dit zorgt ervoor dat je als boer zijnde veel minder werk hebt, waardoor je weer andere werkzaamheden kan verrichten. Bij kunstmatige inseminatie is de bronstsynchronisatie heel erg handig. Zo kan je alle geiten tegelijk spuiten en ben je in een keer klaar, dit zorgt er voor dat je meer tijd hebt voor andere dingen. In geval van natuurlijke dekking, heb je wel meer bokken nodig om alle geiten te kunnen dekken. Het beste resultaat krijg je als je de geiten één voor één aan de bok aanbiedt (ongeveer 10 geiten per bok). Ook wordt het sponzen gebruikt om buiten het seizoen te fokken. Dieren die nog nooit hebben gelammert ( dus de lammeren van het voorgaande jaar) moet je niet sponzen omdat dit kan vergroeien.

Behandel plan:
dag 1: Sponsje inbrengen in de schede
dag 12, 13 of 14: ’s ochtends sponsjes verwijderen en eventueel. een hormoon injectie geven.
48 uur later: eerste dekking (’s ochtends)
60 uur na verwijderen spons: en een tweede dekking (’s avonds)
Toediening van een hormooninjectie op het moment van het verwijderen van de spons verbetert het bevruchtingspercentage en het aantal lammeren. Buiten het normale dekseizoen is alleen sponzen onvoldoende, er moet dan altijd een hormooninjectie gebruikt worden.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb